Park Spoor Noord – van treinen naar fietsers

geplaatst in: To see in Antwerpen | 0

Park Spoor Noord

Studio Associato Secchi-Viganò

Antwerpen,

2005 – 2008 / 2009

 

Noord

In het noorden van Antwerpen ligt sinds 2008 een openbaar park. Met mooi weer is dit een prachtige plek, je kan er barbecueën, fietsen, wandelen, iets drinken of eten of gewoon de architectuur bewonderen. Voor 1873 lag hier een fort en een lunet ter verdediging van de stad.

 

 

Spoor

Na 1873 kwam hier het rangeerstation Antwerpen Dam. Het domein was 24 hectare groot en het werd gebruikt als parking van treinstellen waar ze ook onderhouden en hersteld werden. Het vormde een barrière tussen verschillende wijken van de stad: Dam, Suivenberg en Seefhoek.

 

 

Park

In 2001 zette de NMBS z’n activiteiten hier stop en verhuisde het de site naar Antwerpen-Noord. Drie jaar ervoor was er al een nieuw BPA opgemaakt waarbij dit gebied als hoofdfunctie park kreeg. Er werd een wedstrijd georganiseerd voor de ontwikkeling van dit park. De wedstrijd werd gewonnen door Studio Associato Secchi-Viganò, een Italiaans architectenbureau dat ook het masterplan van Nieuw Zuid heeft opgemaakt. Zij vroegen aan de buurt wat zij misten in de buurt en wat ze wensten in het nieuwe park. Er waren enkele dingen die hierbij opvielen: met wou water in het project, het park diende ook een verlenging van de buitenruimte van de woningen uit de buurt. 7 op 8 bewoners hebben namelijk geen terras of tuin, daarom zijn er barbecues geplaatst. Je neemt vlees en/of vis en kolen mee, je kiest één van de barbecues uit en je begint.

 

 

Ook vind je er geen struiken, enkel bomen. Dit verhoogt het veiligheidsgevoel en ook een positief punt: het is een besparingsmaatregel (men moet niet continu snoeien). Maar de grond moest ook gesaneerd worden en om het economisch rendabel te houden, werd aan de westkant een stuk voorbehouden voor gebouwen. De NMBX kreeg 192.000 m² aan bouwrechten en om zoveel mogelijk park te houden, werd er gewerkt met hoogbouw (en het zijn hoge gebouwen, zie maar in het lijstje van hoogste gebouwen van Antwerpen). Het park werd 18 hectare groot, met onder andere een BMX- en skatebowl en graffiti. De fietspaden zijn meestal ook ontdubbeld, zo lijken ze op treinsporen.

De ontwerpers kregen enkele prijzen voor het park. De slogan die het project omschreef:

Een park voor de eenentwintigste eeuw.